Tsjernobyl 1986
Op 26 april 1986 vond de grootste nucleaire ramp plaats die onze geschiedenis tot dit moment kende. Door de ontploffing in de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986, werd het grootste deel van Wit-Rusland ernstig radioactief besmet. De volksgezondheid werd aangetast en 600.000 kinderen raakten besmet.
Tsjernobyl nu
Hoewel de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986 plaatsvond, gaat veel leed tengevolge daarvan nog door tot op de dag van vandaag. Veel dorpen ten noorden van Tsjernobyl zijn nog steeds radioactief besmet en zijn grotendeels verlaten. Bij die mensen die er nog wonen wordt dagelijks een aanslag gepleegd op hun gezondheid. De slechte economische situatie dwingt de inwoners van Wit-Rusland om het besmette voedsel van eigen bodem te eten met alle gevolgen van dien. Velen hebben familieleden verloren en in veel gezinnen heerst ziekte. Onder de slachtoffers bevinden zich veel kinderen. De meeste kinderen hebben een groeiachterstand en zijn gauw moe.
Verblijf in Nederland
Daarom nodigen wij kinderen uit Wit-Rusland uit voor een gezond verblijf van 6-8 weken in Nederland. Zodat ze een onvergetelijke tijd in Nederland mogen beleven en ze kunnen aansterken door het vitaminerijke voedsel en de gezonde lucht, maar bovenal de liefde van Christus mogen ervaren in de gastgezinnen en op school. Per verblijf van 6-8 weken wordt een basisschoolklas uitgenodigd in Nederland, zodat de kinderen samen met hun klasgenootjes optrekken en zich niet alleen voelen in een ver, vreemd land. Er gaat een leerkracht en een tolk mee voor begeleiding, schoollessen en hulp bij de communicatie. Resultaat van het verblijf in West-Europa heeft een gunstig effect op de kinderen. De kinderen bouwen een goede weerstand en conditie op, zien er al snel beter uit en winnen veel aan levendigheid. Dit wordt mede veroorzaakt doordat bloed in je lichaam zich in 6 weken helemaal ververst. Een geneeskundig directeur van een plaatselijk ziekenhuis in Wit-Rusland schrijft: “Ik merk aan de kinderen die een paar maanden in Nederland zijn geweest, dat ze duidelijk gezonder en sterker zijn”. En ook de ouders schrijven dat hun kinderen opener en socialer zijn geworden in de omgang met anderen en dat ze merken dat hun kinderen gezonder en levendiger zijn. Ze zijn de eerste jaren na hun verblijf in Nederland veel minder vaak ziek dan andere kinderen. Tijdens een verblijf in Nederland draait het niet om nieuwe kleding, speelgoed en de mooie uitstapjes. Wat de kinderen vooral herinneren is de warmte en de liefdevolle aandacht die ze in de gastgezinnen ervaren hebben. Dit gebeurt door in het gewone gezinsleven mee te draaien.
Gouda/Waddinxveen
In 2015, 2012, 2009 en 2005 waren er al eerder groepen kinderen in Gouda/Waddinxveen. Nu komt er een nieuwe groep in de periode van 22 september 2018 tot en met 12 november 2018. Voor het verblijf van 7 weken zoeken wij enthousiaste gastgezinnen die een kind willen opnemen in hun gezin.